Vad är Ashwagandha?

Ashwagandha är en växt som kan användas som naturmedicin. Både dess rötter och bär går att använda och har flera påstådda hälsoeffekter. Det är en buske som vanligtvis växer kring Indien, Mellanöstern och delar av Afrika och har använts i olika syften av dessa regioner under en lång tid.
I västvärlden har växten varit tämligen okänd men det argumenteras numera för att den kan ge energi och minska stress.

Kemikaliesammansättningen i växtens aktiva beståndsdelar borde, åtminstone rent teoretiskt, kunna verka antiinflammatoriskt. Den marknadsförs som ett immunstärkande naturläkemedel som kan återställa balans både mentalt och fysiskt samtidigt som det antas vara bra för huden. Inom Ayurveda har denna speciella växt en viktig plats då man använder stora delar av växten som dess rot, blad och bär för att tillreda många olika sorters läkande naturmedel.

Använding av Ashwagandha

Det finns flertalet användningsområden för Ashwagandha. Enligt de flesta som numera marknadsför växten som ett naturläkemedel anses Ashwagandha bra för de som har svårt att sova, är allmänt stressade, vill motverka torr hud, bli av med mjäll, behöver stärka sitt immunförsvar eller vill föryngra sin hud.”

Ashwagandha går att konsumera på olika sätt men vanligast är att delar av växten torkas och sedan pulvriseras. Man kan därmed äta pulvret i kapslar, tillsätta det i olika drycker eller använda det i bakning och matlagning. Då beståndsdelarna av växten inte är helt klininskt kartlagda vet man heller inte exakt hur det reagerar tillsammans med andra ämnen. Man avråder därmed att växten konsumeras tillsammans med andra läkemedel och bör helt undvikas av ammande eller gravida personer. En biverkning som nämns vid överkonsumtion är orolig mage.